Ne morate dopustiti da vas svakodnevni život udalji od zdravlja, fitnessa i izgleda

Borna je bio fit i aktivan u svojim 20-ima, no onda je započeo život.

Sa stresnom karijerom u privatnom poslu te dvoje male djece, Borna je doživio 39 godinu u najgorem stanju u kojem se ikada našao.

Težio je 105 kilograma i osjećao se umorno, staro i s niskom razinom energije – znao je da želi promjenu.

No sada taman prije jubilarnog 40-og rođendana, vratio se u jedno od najboljih formi nakon što je izgubio preko 30 cm u struku i 18 kg na vagi tijekom svoje 8-mjesečne transformacije.

Sada ima nevjerojatno jako i mišićavo tijelo da mu se čak i njegova djeca dive.

“Funkcioniralo je! Od prvog dana je sve krenulo. Izgubio sam 18 kg tijekom ovih 8 mjeseci. Netko će reći malo, no kada se pogleda koliko mišićne mase sam dobio i koliko centimetara sam izgubio oko struka nije uopće malo. U struku sam izgubio preko 30 cm – morao sam baciti sve stare hlaće, košulje i majice, i kupiti nove.”

“Još nisam, no želio sam prije nego li navršim 40-u napraviti nešto od sebe i svoga tijela. Svi mi kažu da zbog ovoga sada izgledam i puno mlađe. Kažem vam; ne samo da izgledam nego se i osjećam mlađe. Stvari koje su mi prije bile teške, danas su mi lagane. Dečki koji su u 20-ima i koji su me prije dobivali na tenisu, danas trče za mnom po terenu.”

Samo pogledajte razliku između ove dvije slike i bit će vam jasno koliko daleko je Borna dogurao u ovih 8 mjeseci. I tu nije kraj. Ovo je samo početak!

Kao što se to događa kod mnogih očeva, njegovo zdravlje i fitness su zauzeli drugo mjesto zbog posla i obitelji.

Koji je bio vaš cilj, motiv? Što ste htjeli ostvariti svojom tjelesnom transformacijom?

Pa prvenstveno sam želio smršaviti, a da pritom sačuvam ono malo mišića koje sam imao i ukoliko je to moguće izgradim i ponešto nove mišićne mase.

Brojka 40 koja mi se nikako nije sviđala, odnosno 40. rođendan, također je bio svojevrstan okidač da se odlučim zaista posvetiti tjelesnoj transformaciji i obećao sam si da ću dati sve od sebe da ga dočekam sa popularnim “pločicama” na trbuhu – hahaha.

S vremenom moje želje i ciljevi malo su se mijenjali (uglavnom sam pomicao “rokove” u naprijed) jer se transformacija odvijala brže nego sam to očekivao, ali želja da dokažem sam sebi da ja to mogu nikada se nije mijenjala i još uvijek me na neki način vodi zacrtanim putem.

Možete li nam reći kako ste se osjećali fizički i psihički prije početka?

Uh, trulo bi bila najbolja riječ. Uz djecu i suprugu koji redovito teniraju bilo je još teže gledati se u oči u ogledalu i biti zadovoljan sam sa sobom. Srećom nikada nisam krivio “okolnosti” za svoje uspjehe i neuspjehe tako da si nisam mogao prodavati priču i okriviti nekog ili nešto za svoje stanje.

Nekako sam uvijek smatrao da svime što radim (ili ne radim) dajem primjer našoj djeci i poticanjem da se bave sportom i zdravo hrane dok istovremeno sam radim upravo suprotno osjećao sam se kao “tata lažnjak”, netko tko govori jedno a radi drugo.

O fizičkim aktivnostima mogu jedino reći da je sve od običnog hodanja, sjedenja, oblačenja pa do provjere mrtvog kuta dok sam vozio auto bilo teško ili barem teže.

Iskreno, dok ovo pišem zaista mi je nevjerojatno koliko sam dugo živio nezadovoljan sam sa sobom.

Kakva je bila vaša prehrana i životni stil prije nego ste započeli svoju transformaciju s Body Recomp-om?

Iako sam imao nekakva „napredna“ osnovna znanja o prehrani, makronutrijentima i poželjnim omjerima ipak sam jeo sve, bilo kada bilo gdje i u količinama koje su bile dostupne.

Hrana je bila i utjeha i kazna – što više to bolje samo da me „umrtvi“  – savršen antidepresiv u mom slučaju.

Životni stil nazvao bih sjedilačkim. Posao me veže uz računalo i na poslu uglavnom samo sjedim.

Prije početka suradnje sa Nevenom i kada nisam radio uglavnom bih samo sjedio, pijuckao i grickao nešto zavaljen doma u fotelji. Šetanje pasa bila je moja jedina svakodnevna aktivnost, a tenis sam zapostavio i prestao ga trenirati kao rekreativac početkom 2018. i sve sveo na povremenih sat do dva igre jednom mjesečno (ako i toliko).

Jeste li već pokušavali izgubiti na težini?

Nekoliko puta, ali svaki puta zapeo bih na dosljednosti, nerealno postavljenim ciljevima i ozljedama jer sam smatrao da je više uvijek bolje i odlazio u ekstreme kako sa prehranom tako i vježbanjem. Uglavnom svaki puta izgubio bih nekoliko kilograma, odustao i vratio sve natrag u vrlo kratkom roku.

Kako su se vaša prehrana i životni stil promijenili kada ste započeli svoju transformaciju?

Prehrana nije bila problem iako se podosta promijenila.

Neven mi je ostavio slobodne ruke da sam biram koju ću od dozvoljene hrane jesti, naravno poštujući zadane omjere i količine, te da sam odlučim da li će to biti 3, 4 ili 5 obroka dnevno i to se pokazalo kao dobitna kombinacija u mom slučaju. Životni stil nije se puno mijenjao osim što sam rjeđe izlazio na pića i bio crna ovca koja gotovo uvijek odbija pivu kada se društvo okupi. 🙂

Planiranje je postalo aktivnost sa kojom bih započinjao i završavao skoro svaki dan. Trebalo je uklopiti vrijeme provedeno na treningu u moj svakodnevni raspored, isplanirati što ću i kada jesti, osigurati vrijeme za nabavu i pripremu hrane i što je najvažnije to se ponavljalo iz dana u dan.

Onako generalno mogu reći da mi je ovo iskustvo pomoglo da postanem organiziraniji i fokusiraniji. A organiziranost je izuzetno važna stvar. Mislim da će se s ovime složiti gotovo svaki otac ili majka.

Kakav je to učinak ovo imalo na vaše zdravlje, sposobnosti i razinu energije kroz dan?

Nakon početnog umora sve je ubrzo postalo lakše – kako u tijelu tako i u glavi.

Energije sam imao više nego dovoljno da „odradim“ bilo koji dan sa lakoćom.

Tenis je konačno postao gušt, ma sve je postalo lakše i veći gušt ali mislim da nije sve za javnost (ako me shvaćate hehe).

Mislim da lakoća pokreta najbolje opisuje kako se osjećam dok se krećem.

Baš nedavno sam pričao Nevenu kako sam prije par dana išao probati radit sklekove koje nisam radio od kada smo počeli suradnju.

Znajući da sam prije uz tešku muku mogao napraviti do 10 „spiganih“ sklekova nakon kojih sam se oporavljao kao da sam odradio pravi trening , otišao sam u hodnik gdje me nitko ne vidi i krenuo.

Bilo je whow!! Zar stvarno?

20 Sklekova bez da sam se uspuhao, nekome možda malo ali meni veliko ko kuća. Veseo kao malo dijete jurim u dnevnu sobu i pričam ženi i sinu kako sam upravo bez problema napravio 20 sklekova, bacam se na pod i da im pokažem odradim još 20 istom lakoćom.

Koja je bila najveća greška koju ste radili u prehrani i kako ste ju promijenili na Body Recomp-u?

Mislim da je moja najveća greška bila nepoznavanje kalorijskih vrijednosti hrane koju sam unosio na dnevnoj bazi i neplaniranje obroka.

Jeo sam kada stignem i uglavnom sve što mi se našlo pod rukom ili na dnevnom meniju lokalnog cateringa.

Ono što nisam znao je koliko zaista kalorija unesem tokom dana i tu je bio problem, iskreno ostao sam zaprepašten kada sam počeo pratiti koliko sve što jedem zaista ima kalorija (mislio sam da unosim daleko manje).

Jednom kada mi je Neven objasnio kako najjednostavnije planirati i voditi evidenciju prehrane i kako za to koristiti razne aplikacije, na jednostavan način dobio sam kontrolu nad dnevnim unosom hrane i praćenje i planiranje obroka bilo je puno jasnije i neusporedivo lakše.

Kako vam se dopao trening i je l’ se uklopio u vaš životni stil?

Kako nisam bio veliki obožavatelj teretane moram priznati da sam bio dosta skeptičan kako će mi se svidjeti bilo kakvo vježbanje u teretani i sam Neven kao trener.

Neven je samo jedan od trenera koje sam pratio preko društvenih mreža i kada je u meni sazrijela odluka da nešto mijenjam i krenem u potragu za osobnim trenerom odluka je zaista bila lagana.

Ono što me na prvu privuklo k Nevenu je bila njegova jednostavnost u objavama i fokus na stvarima koje su i meni bitne, a to je samo trening i sve vezano za uspješnu tjelesnu transformaciju (iskreno, mene zaista ne zanima kako Neven izgleda dok se vozi liftom, šeće parkom ili vozi motor. Ali to sam samo ja.).

Od prvog treninga Neven je ostavljao dojam osobe koja zna što radi. Smiren, strpljiv i fokusiran na rad sa mnom i nekako sam se vrlo brzo u potpunosti prepustio, prestao analizirati i propitkivati njegove metode, i pustio ga da me vodi.

Svaki puta naših sat vremena u teretani prošlo bi vrlo brzo. Bilo je to meni izuzetno vrijednih sat vremena jer su bili samo moji u prenatrpanom dnevnom rasporedu i mogu reći da nije trebalo dugo da se navučem na trening i tih “samo mojih” sat vremena.

Da rezimiram, pošto sam se raspisao; Da treninzi i Neven kao trener su mi se izuzetno dopali i zaista nisam očekivao da ću se toliko pronaći u tome.

Što se tiče životnog stila, da se ne lažem, nikakav trening nije se uklapao u moj životni stil i otići na prvi susret s Nevenom bio je za mene vrlo stresan događaj. Ono što se desilo je da se moj životni stil mijenjao kako sam se i ja mijenjao tokom Body Recomp programa.

Koliko brzo ste vidjeli promjene u ogledalu?

Brzo, ali zaista vrlo brzo. Istina nisam bio posebno euforičan zbog prvih kila jer sam znao da je to uglavnom gubitak viška vode zbog redukcije i planskog uzimanja ugljikohidrata.

Prve promjene u ogledalu mislim da sam vidio već nakon odrađenog prvog tjedna, tj. u toku drugog tjedna vježbanja.

Uvjeravao sam se da si to zamišljam i da je prebrzo, ali kada su ubrzo počeli prvi komentari od strane supruge i djece shvatio sam da je to zaista to.

Što su prijatelji i obitelj rekli na vaš rezultat?

Pa obitelj me gledala svaki dan i svejedno su bili začuđeni brzinom kojom se transformacija odvijala, a prijatelji, e tu je bilo svega.

Oni koje srećem češće svaki puta bi pitali; „Jel si ti još smršavio od kad smo se zadnji puta vidjeli?“, „Kaj si on rekao da vježbaš?“, uz standardne bravo i svaka čast komentare.

E sad, oni koje nisam sretao duže vrijeme bili su zaista u šoku; „Daj ne s…, nemoguće“!, „Nisi normalan, kako u samo tako kratko vremena!.“ , do “Svaka čast Borna.”

Uglavnom pozitivno čuđenje.

Koje su najvažnije stvari koje ste naučili tijekom transformacije?

Vjerojatno to da su pravilna prehrana i vježbanje koji dovode do zaista sjajnog rezultata, naravno uz kvalitetan program i trenera puno jednostavniji nego što sam mislio.

Kako vas je ova transformacija promijenila i mislite li da će vam ono što ste naučili pomoći u budućnosti?

Dokazao sam samome sebi da ja to mogu i to je najvažnija stvar koja mi se dogodila.

Za razliku od prije danas vjerujem u sebe i svoje sposobnosti i za mene to jednostavno nema cijenu.

Na putu transformacije svi više manje prolazimo kroz neke osobne psihološke borbe i usput neizbježno gradimo snažniji karakter i putem zbilja naučiš puno o samome sebi.

Naravno da će mi stečena znanja o treningu i prehrani, ali i disciplina potrebna da se takva transformacija zbilja provede u stvarnome životu (a ne samo u mislima ili na papiru) pomoći u budućnosti, kako u treninzima tako i na poslovnom i privatnom planu.

Koji su vaši idući ciljevi nakon ovoga?

Ništa posebno, kao Forrest Gump sa trčanjem ja nastavljam dalje sa vježbanjem i uživam u putovanju.

Skoro sam zaboravio, taj popularni six pack koji sam želio prije rođendana želim još uvijek i znam da su mi dva mjeseca od sada više nego dovoljna za to.

Sa 4o godina biti u formi života zvuči odlično dobro ako mene pitate.

Biste li preporučili Body Recomp i zašto?

Naravno da bi svakome tko razmišlja o fizičkoj promjeni preporučio Body Recomp.

Jednostavno smatram, a na kraju krajeva dokazao sam si to kroz našu suradnju, da je to program koji zaista funkcionira.

Jednostavan je efikasan, a rezultati koje sam postigao meni osobno su zaista fantastični, za ruku na srce 3 treninga tjedno i pridržavanje propisanih pravila prehrane.

Naravno da je bitno kakvi su treninzi i mislim da je to područje gdje Neven zaista blista, uvijek ostavlja dojam osobe koja vlada materijom, a ako si date šansu kasnije će vam to i potvrditi kroz svoj rad s vama.

Kada je netko siguran u sebe i svoj rad, a pritom još i uživa u tome to je uvijek dobitna kombinacija. Eto zato!