• Kako ostati u formi na poslovnom putu?

KAKO OSTATI U FORMI NA POSLOVNOM PUTU

Kako ostati u formi i nastaviti postizati rezultate je jedno od čestih pitanja koje dobijem od klijenta od kojih neki redovito odlaze na poslovna putovanja.

Ako radite na tjelesnoj transformaciji poslovna putovanja mogu se činiti kao velika prepreka tom cilju. Ali to ne mora biti tako ako uložite malo planiranja uz pomoć kojeg ćete ostati na pravom putu. Gotovo svi klijenti koje vidite na ovoj stranici u jednom trenutku bili su na poslovnom putu ili godišnjem odmoru i dokaz su da se unatoč tome svejedno mogu postići izvanredni rezultati. Bitna je samo volja!

Pretpostavke pod kojima dajem ove savjete su obično ove:

 • osoba neće moći vagati hranu,
 • neće imati pristup potpuno opremljenoj teretani,
 • neće nositi nikakve dodatke prehrani,
 • morat će ići na poslovna druženja gdje je sigurno prisutan alkohol.

Kako bi osigurali održavanje i/ili postizanje daljnjih rezultata slijedite ovih nekoliko pravila i ostat ćete na dobrom putu.

Savjeti za trening

Kada putujete važno je ostati u kontinuitetu s treningom. Jedino vrijeme kada se može opravdati prekid u kontinuitetu je onda kada ste duži period bili u intenzivnom treningu i praćenju prehrane te ste sada na godišnjem odmoru gdje jednostavno želite psihički odmor od svega. Trening sigurno nije najvažnija stvar u životu ali je nešto što će vam sigurno poboljšati kvalitetu života čak i onda kada imate samo 10-20 minuta vremena. Stoga, ako želite postići rezultate i poboljšati kvalitetu svog života nastavite trenirati.

Ako želite nešto postići onda jednostavno morate nastaviti trenirati!

Hoteli ako i imaju teretanu njeni uvjeti gotovo nikad nisu mjerljivi s uvjetima teretane koju imate kod kuće, osim toga na poslovnom putu sigurno ćete biti i vremenski ograničeni, stoga najbolji savjet koji vam se u takvoj situaciji može dati je učinite ono što možete u uvjetima kakve imate pa čak i ako je to samo 5 minuta dnevno kroz trening s vlastitim tijelom. Stimuliranje metabolizma i mišića na putu važno je za održavanje napretka.

Ako možete iskopirati trening kakva ste radili u svojoj teretani doma to bi bilo izvrsno, ako ne možete ovo je ono što savjetujem:

 • HIIT. Svima poznati visokointenzivni intervalni trening. To je jednostavno najefikasniji način kako trenirati kada nemate vremena. 5-20 Minuta je sve što vam treba. Svi hoteli imaju barem nekakvu spravu za kardio trening, u najgorem slučaju imaju barem traku za trčanje. Umjesto da traku za trčanje koristite na tradicionalni način i provodite beskonačno dugo vremena trčeći lagano možete ju iskoristiti za trčanje intervala. Na primjer, idite 10-20 sekundi sprinta praćeno s 40-50 sekundi odmora ili laganijeg tempa.
 • EDT (eng. Escalating Density Training) je drugi način kako i bez ikakve opreme, čak u svojoj hotelskoj sobi, učiniti kvalitetan trening. Ovaj način trening zahtjeva da izaberete minimalno dvije vježbe koje se ne kose jedna s drugom, npr. čučnjevi i sklekovi, nakon toga izaberete određeni broj ponavljanja (20 čučnjeva, 10 sklekova) i potom napravite što više serija u koliko god slobodnog vremena imate.
 • Kružni trening s vlastitim tijelom. Bit će vremena kada nemate željenu opremu ali ono što uvijek imate je 5-20 minuta i vlastito tijelo. S vlastitim tijelom stvarno možete napraviti dobar i kvalitetan trening bitno je imati samo malo volje i kreativnosti. Čučnjevi, iskoraci, propadanja između dva stolca, čučnjevi na stolac s jednom nogom, iskoraci, trbušnjaci,…sve su to vježbe koje možete raditi bilo gdje. Kod treninga s vlastitim tijelom jedan od problema na koje možete naići jest kako odvježbati leđa, naročito onda kada ne možete napraviti zgibove ili nemate pristup šipci za nju. Ako u svoju torbu možete spremiti kakvu elastičnu ili TRX traku taj problem ćete vrlo lako onda riješiti.

Savjeti za prehranu

Ok, do sada smo pričali samo o treningu i nadam se kako ste shvatili kako je on u potpunosti pod vašom kontrolom. 5-20 Minuta kao i vlastito tijelo svi imamo. Dobili ste i nekoliko savjeta kakav sve trening možete odraditi. Sljedeće na redu je prehrana i ovdje stvari kreću biti malo drugačije i kompliciranije.

Poslovna putovanja podrazumijevaju poslovna druženja, ručkove, večere i…alkohol. Nemate pristup svojoj kuhinjskoj vagici i stoga ne možete niti mjeriti hranu. Ono što možete jest barem odokativno procjenjivati, držati se nekih smjernica i birati ono što ćete, i koliko ćete, jesti i piti.

Ovo su pravila koja tipično dajem klijentima kada idu na poslovna putovanja:

 • Jedite barem dva-tri obroka dnevno. Ako je većina vaših obroka “s nogu” ili u restoranima onda će oni tipično biti nešto viši u mastima što rezultira porastom nesvjesno unesenih kalorija. Snižavanje broja obroka na dva do tri može pomoći u kontroli broja kalorija.

 • Naglasite si unos proteina i salate. Gdje god jedete, nastojte s menija birati čiste izvore proteina i uz to naručiti si samo salatu. Restorani uvijek žele da je njihova hrana dobrog okusa stoga će kuhar uvijek nastojati dodati maslac ili neko ulje i zato priloge poput krumpira, riže, tjestenine i slično nastojte izbjegavati ili barem smanjiti u pola.

 • Ako niste sigurni, držite se niskog unosa ugljikohidrata. Čak i onda kada vaš plan prehrane zahtjeva unos ugljikohidrata, kada putujete teško je kontrolirati njihovu kvalitetu i kvantitetu pa zato ako ne možete to kontrolirati držite se njihovog niskog unosa.
 • Učinite svoj zadnji obrok najvećim. Na poslovnom putu većina druženja događat će se navečer i zbog toga ima smisla smanjiti broj i količinu obroka kroz dan kako bi se mogli lakše uklopiti u druženja navečer.

 • Ako morate piti držite se jednog pića. Izbjegavajte pivo i miješanje žestokog i gaziranog pića. Alkohol je najveći neprijatelj u postizanju transformacije stoga ga uvijek nastojte izbjegavati, a ako već ne možete onda nastojte piti samo vino i nastojte ga limitirati na čašu do dvije radi socijalizacije. Zapamtite unositi dovoljno vode.

Ako trenirate kako biste postigli tjelesnu transformaciju, ili ste trener koji ima takvog klijenta, nemojte putovanje koristiti kao izliku za vraćanje na stare i loše navike. Fokusirajte se na ono što možete napraviti i postavite si cilj da barem održavate ono što ste do sada postigli kako bi samo nastavili s onime što ste naumili kada se vratite svojoj rutini.

Borite li se s time da nađete vremena i pravu osobu s kojom ćete postići prave rezultate u teretani? Saznajte kako postići maksimalne rezultate, u minimalno vrijeme, kroz jedan od Body Recomp online programa ili jednostavno pošaljite poruku i dogovorite termin za svoje osobne treninge.