KARDIO ILI TRENING SNAGE?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Što je najbolje za gubitak masnog tkiva

Kada želite postići gubitak masnog tkiva ono što zapravo želite je postići određeni izgled

Kako biste postigli najbolje moguće rezultate pri gubitku masnog tkiva važno je zadržati što više mišićne mase koje imate.

U tom pogledu postavlja se pitanje, što je najbolje raditi što će dovesti do najbržeg gubitka masnog tkiva, a ujedno i da najboljeg zadržavanja postojeće mišićne mase.

Idemo vidjeti što istraživanja kažu.

Osobe s prekomjernom težinom bile su dodijeljene jednoj od tri grupe. Jedna grupa je mršavjela samo uz pomoć prehrane, druga grupa je mršavjela uz pomoć prehrane i tri sata kardio aktivnosti tjedno, a treća grupa mršavjela je uz pomoć prehrane i tri sata treninga snage tjedno.

Nakon 12 tjedana sve tri grupe smršavile su približno isti broj kilograma – 9.6, 8.9 i 9.9 kg.

Prva grupa, koja je mršavjela samo uz pomoć prehrane i izgubila ukupno 9.6 kg. Prilično impresivno. I to je normalno za zaključiti s obzirom na to kako svi znamo da je za mršavljenje presudno korigirati svoju prehranu. Nedostatak ovog pristupa je to što je od ukupno izgubljenih 9.6 kg ova grupa ujedno izgubila i 2.9 kg mišića.

Druga grupa, ona koja je mršavjela uz pomoć prehrane i uz dodatak od tri sata kardio aktivnosti tjedno izgubila je sveukupno nešto manji broj kilograma – 8.9 kg. Ali, od tog ukupnog gubitka izgubila je nešto veću količinu masnog tkiva od prve grupe (7.7 kg) i izgubila puno manje mišićne mase – samo 2.2 kg.

I dolazimo na treću grupu, ona koja je uz sređenu prehranu uvrstila još i tri sata treninga snage svaki tjedan. Ta grupa smršavila je najveći ukupni broj od svih – 9.9 kg! Od tog ukupnog broja kilograma, treća grupa izgubila je:

  • 44% više masnog tkiva od prve grupe,
  • 35% više masnog tkiva od druge grupe!

Prilično impresivno zar ne? Još impresivnija je činjenica da je za usporedbu od svih grupa izgubila manje od pola kilograma mišićne mase. Zamislite, koliko bi bolje izgledao netko nakon gubitka 9.5 kg masnog tkiva i održavanja svoje mišićne mase?

Prilično dobro i to samo nakon 12 tjedana!

Najbolja stvar ove studije je pokazatelj da iako su sve tri skupine izgubile sličnu količinu kilograma, skupina koja je uz prehranu uvrstila tri sata treninga snage izgubila je radikalno najveći količinu masnog tkiva i pritom izgubila najmanju količinu mišića.

Ovo je važno zato što neki ljudi mogu misliti kako će prehranom ili prehranom i kardio postići jednako dobre rezultate kao i s prehranom i treningom snage ako se vode isključivo prema broju ukupno izgubljenih kilograma. Međutim, razlika u ogledalu bit će daleko drugačija.

Zbog toga prilikom skidanja masnog tkiva važno je uključiti trening snage, a kao mjerilo uspjeha ne smijemo upotrebljavati samo vagu, već uz vagu moramo pratiti:

  • Napredak na treningu – kako bi osigurali održavanje mišićne mase, ako snage ide gore onda je to pokazatelj da i mišićna masa ide gore ili u najmanju ruku da se održava tamo gdje jest.
  • Napredak u mjerama obujmova – jer ponekad kilaža može stagnirati , ali se mjere obujmova mogu mijenjati.
  • Fotografije napretka – Na kraju krajeva ono što nas sve zanima je odraz u ogledalu neovisno o tome na kojoj smo kilaži.

KARDIO ILI TRENING SNAGE?

Kada želite postići gubitak masnog tkiva ono što zapravo želite je postići određeni izgled Kako biste postigli najbolje moguće rezultate pri gubitku masnog tkiva važno

Želite li dodatno poboljšati svoje rezultate?

Prijavite se na newsletter i budite prvi koji ćete pročitati naše najnovije članke!