• Kardio s ciljem gubitka masnog tkiva

    Odabrati intervalne ili dugotrajne nisko intenzivne kardio treninge?

KARDIO S CILJEM GUBITKA MASNOG TKIVA

Odabrati intervalne ili dugotrajne nisko intenzivne kardio treninge?

Gubitak masnog tkiva postići ćete stvaranjem tzv. energetskog deficita, što znači kako ćete morati ili ograničiti količinu energije koju unosite ili ju potrošiti kroz veću tjelesnu aktivnost.

Nisko intenzivno kardio trčanje (ili bilo koja druga kardio aktivnost) u trajanju od 60 minuta potrošit će više kalorija nego li 15 minuta intervalnog rada.  U intervalima nema ništa magičnoga. Oni su samo vremenski učinkovitiji. Ako imate vremena onda je bolje trčati duže ali sporije, nego li raditi intervale.

EPOC ( eng. excess post-exercise oxygen consumption) poznato i pod pojmom Afterburn efekt odnosno energija koju tijelo troši nakon treninga, nešto je što se reklamiralo kao glavni benefit intervalnog treninga, znate ono “tijelo će trošiti kalorije i do 24 sata nakon ovakvog treninga”?

Istina, tijelo će trošiti nešto više energije nakon intervalnih treninga, ali to nešto “više” je zapravo jako malo, i u svrhu reklame prenapuhano. Ako ćete se fokusirati na EPOC onda je bolje da gleda na rad s utezima nego li na intervalne treninge. Eventualni mali benefit intervalnih treninga koji još nije u potpunosti dokazan jest supresija apetita – biti ćete manje gladni.

Ako ste početnik koji nije u najboljoj kondiciji i nije dugo trčao, zdrav razum će vam reći kako se ne bi trebali upuštati u visoko intenzivan kardio trening, pa iako to bilo i samo 15 minuta zbog nedostatka vremena. Također, ako krenete laganije imat ćete više vremena obratiti pozornost na tehniku trčanja te će se tetive i zglobovi lakše prilagoditi nego li da ste odmah uletjeli u intervalan trening.

Razmislite, 10 serija čučnjeva s 1 minutom pauze je ista ili vrlo slična stvar kao i intenzivno intervalno trčanje, stoga ako već radite s utezima intervalne treninge onda bi trebali ograničiti i pripaziti kada, koliko ali i na čemu ih radite.

Ako vam je cilj gubitak masnog tkiva onda je prvo što trebate napraviti jest krenuti raditi s utezima i iskontrolirati prehranu. Ako kroz prehranu možete napraviti dovoljan energetski deficit (a pritom zadovoljiti tjelesne potrebe) kardio s ciljem gubitka masnog tkiva onda postaje samo stvar opcije, intervalno ili dugotrajno, svejedno. Muškarci koji imaju više mišićne mase od žena u boljoj su poziciji i u većini slučajeva moći će se spustiti na vrlo niske postotke masnog tkiva bez ikakvog kardio treninga (naravno, trebat će im duže). Žene jednostavno ne bi trebali ići toliko nisko s kalorijama već bi umjesto toga energetski deficit trebale postići kroz veću kalorijsku potrošnju – utezi i kardio treninzi.