• Najučinkovitiji način mršavljenja

  LOW-CARB KICKSTART

Koji je najbrži način gubljenja masnog tkiva u vrlo kratkom vremenu?

Najbrži način gubljenja tjelesne masti u vrlo kratkom vremenu je kroz uklanjanje svih ugljikohidrata iz prehrane.

Trebate spustiti konfekcijski broj do subote?

Izgledati dobro za plažu do sljedećeg tjedna?

Izbacite ugljikohidrate!

Kroz kratak period ovo funkcionira izvrsno.

Ako ste imalo upoznati s onime što radim znat ćete kako sam ljubitelj “dvotjednog low-carb kickstarta” kada s novim klijentom započinjem proces transformacije.

Zašto dvotjedni low-carb kickstart?

Podiže motivaciju

Jednostavnost

Smanjena žudnja za slatkom hranom

Poboljšava se inzulinska osjetljivost

Ne postoji bolji osjećaj nego započeti transformaciju osjećajem ostvarivanja rezultata.

Izbacivanje ugljikohidrata na barem dva tjedna dovest će do pada tjelesnih masnoća za barem 2-4%.

Ovaj inicijalni gubitak dobro će utjecati na izgradnju motivacije i mentalnog fokusa za tjedne koji slijede.

Ključ pridržavanja bilo kojoj prehrani je jednostavnost.

Low-carb pristup pojednostavnjuje prehranu onima koji inače oko nje nisu jako strastveni ili obrazovani.

Ako ste zaglavili na poslovnom putu, sastanku ili ste uvijek u pokretu, znajući kako su vam potrebni samo “meso i salata” značajno će olakšati stvari.

Kada povećate unos proteina jedna od prvih stvari koju ćete primijetiti je smanjenja glad i žudnja za slatkim, a to će vas držati na pravom putu i spriječiti bilo kakva odstupanja.

Također, veće količine proteina i povrća utječu na “dobre” bakterije u probavi. Ova promjena nije brza, ali s istovremenim uklanjanjem svih procesuiranih namirnica događa se vrlo brzo.

Mali udio niskog unosa ugljikohidrata može imati blagotvoran učinak na inzulinsku osjetljivost, tako da kad se ugljikohidrati ponovno uvedu u prehranu, tijelo će ih puno učinkovitije iskorištavati.

Pravila

Kako bi se prehrana učinila stvarno jednostavnom, ovo su pet pravila “Low-carb kickstarta”

 1. Ciljajte na unos proteina od minimalno 2.5g po kilogramu nemasne tjelesne mase
 2. Izbacite sve ugljikohidrate iz prehrane – to uključuje kruh, tjesteninu, rižu, krumpir, kolače i sl.
 3. Jedite obilje zelenog lisnatog povrća – brokula, kelj, špinat,…
 4. Fokusirajte se na zdrave masti – ciljajte prema 1g masti po kilogramu nemasne tjelesne mase – losos, orah, avocado,…
 5. Pijte dovoljno tekućine – ciljajte prema 3-4 litre vode dnevno.

Gdje klijenti obično griješe?

Primarni razlog zašto neki od klijenata ne uspijevaju na low-carb pristupu je taj što oni to ujedno pretvore i u low-fat (prehrana s niskim unosom masti). Prehrana bez masti i bez ugljikohidrata bit će prehrana izuzetno niskog kalorijskog unosa.

Kada napravite tu pogrešku naći ćete se u stanju niskog stupnja energije. To je onaj trenutak kada čujete da se ljudi osjećaju ravnodušnima, letargičnima i jadnima, u stanju koje kasnije kulminira prejedanjem i vraćanjem na početnu točku.

Zbog toga važno je pri uklanjanju ugljikohidrata u prehranu uključiti malo crvenog mesa, masniju ribu i zdrave masti.

Što očekivati?

Vrlo rijetko imam klijenta koji se ne osjeća dobro za vrijeme ovog dvotjednog izbacivanja ugljikohidrata. Povratne informacije koje obično dobivam su:

 • povećanje mentalnog fokusa
 • povećanje energije kroz dan
 • bolji san
 • povećana sitost nakon obroka i smanjena žudnja za slatkom hranom.

Tko ne bi vidio korist od ovakvog pristupa?

Dvotjedni low-carb kickstart je toliko uspješan zbog svoje sposobnosti da pojednostavi prehranu osobama koje inače nisu jako strasne ili obrazovane u tom području.

Low-carb nije čarobna pilula, no ono što taj pristup pruža je sposobnost da klijent krene surađivati u izradi plana čineći ga zaista jednostavnim, a istovremeno vrlo brzo postiže veliki inicijalni gubitak tjelesnih masti.

Naime, ako imam klijenta koji dobro poznajte prehranu i zna kako funkcioniraju kalorije i makronutrijenti te kako se njima može manipulirati vrlo često preskačem taj dvotjedni uvod. Umjesto toga, započeti ćemo transformaciju s uobičajenim kalorijskim deficitom koji uključuje uravnoteženi unos makronutrijenata i od toga korigirati dalje. Više o tome kako posložiti prehranu na taj način možete naći ovdje.

Oba pristupa funkcioniraju, važno je samo znati gdje se nalazite i što ste spremni učiniti kako biste odredili optimalnu početnu točku.

Što raditi poslije dva tjedna low-carba?

Dodavanje ugljikohidrata u obrok nakon treninga Dodavanje ugljikohidrata jednom tjedno Nastavljanje s low-carbom

Ovo je vjerojatno najčešća preporuka. Najoptimalnije vrijeme za ponovno uvođenje ugljikohdrata je u obroke nakon treninga kada je povećana osjetljivost mišićnih stanica na unos glukoze. Za početak ćemo dodavati između 40-60g škrobnih ugljiokhidrata u obrok iza treninga u obliku zobi, riže ili krumpira.

Druga opcija je za one s većim postotkom tjelesnih masnoća koji dobro podnose low-carb pristup.Kako će se postotak tjelesnih masnoća smanjivati tako će se povećavati unos ugljikohdrata. Ono što je vrijedno napomenuti u obje ove preporuke jest da ćemo pri vraćanju ugljikohidrata u prehranu morati istovremeno pripaziti na unos masnoća kako bi održali isti kalorijski deficit.Ova posljednja opcija je za one koji zapravo preferiraju niski unos ugljikohidrata i koji se pritom dobro osjećaju. Ako ćete nastaviti gubiti masno tkivo i napredovati u treningu te pritom imati visok stupanj energije te dobar san ovo može biti dobra i održiva opcija za daljnji nastavak transformacije. U ovom slučaju radit će se punjenje ugljikohidratima prema osjećaju odnosno kada gore navedeni indikatori počnu padati (loš san, manjak energije itd.).

Dugoročni low-carb pristup?

Jedna jednostavna zamka u koju se lako upada jest razmišljanje kako će rezultati ovakvog “low-carb” pristupa trajati zauvijek, čime se nepotrebno demoniziraju ugljikohidrati kao nešto loše ili kao uzrok debljini.

Ugljikohidrati nisu uzrok debljini. Prevelik unos kalorija je uzrok debljine!

Low-carb pristup je lako pratiti, ali predugo ograničavanje ugljikohidrata može imati negativne učinke na rad štitnjače i nepovoljan omjer razine kortizola i testosterona što će kasnije samo otežati postizanje optimalne tjelesne kompozicije.

Prednost započinjanja s low-carb pristupom?

Cilj bilo koje prehrane za optimizaciju tjelesne kompozicije je pronaći savršeni plan kojeg se klijent može pridržavati. Za mnoge, iz mog osobnog iskustva, jedna od prednosti započinjanja transformacije s “low-carb” pristupom je ta što pomaže klijentu usredotočiti se na kvalitetnu prehranu sačinjenu od proteina, zdravih masti i povrća te istovremeno ukloniti bezvrijednu, procesuiranu, šećerima i mastima bogatu junk hranu.