• DEADLIFT

    (MRTVO DIZANJE)

DEADLIFT

(MRTVO DIZANJE)

“Kondicijski trening bez mrtvog dizanja nije kondicijski trening.”

Mrtvo dizanje jedna je od ključnih vježbi u treningu jakosti i vježba koja će izgraditi najznačajniju količinu mišićne mase, posebno na leđima, stražnjici i stražnjoj loži. Opće poznato je kako vježbe sa slobodnim utezima potiču veće lučenje kritičnih hormona ključnih pri izgradnji snage i mišićne mase za razliku od vježbi na spravama. Zbog količine mase uključene u pokret ovo je vježba na kojoj ćete moći dizati najveće težine i vježba koja će potaknuti najjače lučenje testosterona i hormona rasta.

Laici i neupućeni mrtvo dizanje smatraju opasnom vježbom koja dovodi do ozljeda donjih leđa. Nažalost ozljede leđa su prilično česta pojava rada u teretani koje se događaju najčešće zbog nemogućnosti držanja donjeg leđa u neutralnoj poziciji pod opterećenjem.

Problem nije u vježbi već u ljudima i načinu njihova izvođenja mrtvog dizanja.

Diskovi kralježnice su podložni međukralježničkim kretanjem, odnosno onim kretanjem koje kontrakcije donjeg djela leđa zajedno s ostalim mišićima u toj regiji zapravo sprječavaju. Jaki mišići kralježnice razvijeni kroz ispravnu tehniku dizanja su zbog toga najbolja preventivna vježba od ozljeda kralježnice, pošto se navike stvorene tijekom ispravnog dizanja na svakodnevni život ali i sportski teren. Sposobnost držanja donjeg djela kralježnice u čvrstoj neutralnoj poziciji nije samo korisno radi njene sigurnosti već i zbog toga što se jedino na taj način mogu efikasno provesti sile iz donjih ekstremiteta u gornje. Mlitav i slab trup ne pridonosi niti boljem obrabenom stavu u napadu, niti boljim odrazom, kao ni bržem trčanju. Stabilnost trupa stoga nije važna samo iz zdravstvenog pogleda već i iz aspekta sportske izvedbe.

Zbog toga ako se izvodi pravilno mrtvo dizanje je zapravo najbolja vježba za donji dio leđa jer nas uči kako održati neutralnu poziciju kralježnice prilikom velikih opterećenja i niti jedna druga vježba ne može staviti toliku količinu stresa na taj dio tijela i izgraditi toliku količinu čvrstoće i stabilnosti kao što to može mrtvo dizanje.

Naučite vježbu izvoditi pravilno i izvući ćete jedne od najvećih dobitaka u mišićnoj masi, jakosti, zdravlju donjih leđa i ukupno boljoj sportskoj spremi.