• Je l’ brojanje kalorija stvarno potrebno ili je dovoljno samo paziti što jedemo?

Je l’ brojanje kalorija stvarno potrebno ili je dovoljno samo paziti što jedemo?

Unatoč očitoj važnosti praćenje našeg kalorijskog unosa, mnogi programi prehrane inzistiraju na tome kako kalorije uopće nisu bitne dokle god pazimo što jedemo. Na primjer, jedna od najpopularnijih knjiga tog tipa bila je “New Diet Revolution” od dr. Roberta Atkinsa koja je promovirala ideju visokoproteinske, niskougljikohidratne prehrane odnosno prehranu u kojoj bi trebali izbaciti sve ugljikohidrate iz prehrane jer oni nisu esencijalni za život. Stoga, ako izbacimo sve, ili većinu, ugljikohidrata iz prehrane onda možemo jesti neograničene količine kalorija iz svega ostalog – proteina i masti – i gubiti na težini.

U našem lijenom društvu koje je uvijek u potrazi za novim načinima postizanja ugode te brzih i lakih rješenja, ova ideja zvuči fantastično, ali je ona s fiziološke strane apsolutno nemoguća. Ne možete jesti neograničene količine hrane, pa čak i ako se radi o ‘tajnoj’ kombinaciji namirnica a da se ne udebljate. Razlog zbog čega na takvim (visokoproteinskim, niskougljikohidratnim) dijetama gubite na težini, bez postavljanja kalorijskog limita i brige oko brojanja kalorija je zato što takva prehrana smanjuje apetit. Rezultat toga je nesvjesno snižavanje kalorija. Gubitak kilograma koji doživite na takvim programima dolazi zbog kalorijskog deficita, a ne zbog nekog ‘magičnog’ efekta dijete. Ako pratite takav način prehrane kroz duže vrijeme, doći će trenutak kada ćete se na njega naviknuti i opet nesvjesno podići svoj kalorijski unos i – udebljati se!

Svi znamo nekoga tko je pratio određeni način prehrane (vegetarijanski, Paleo, LCHF,…) na kojemu je inicijalno izgubio na težini no koji se nakon određenog vremena vratio na staru kilažu.

To se događa čisto iz razloga jer su u početku bili ‘ograničeni’ izborom namirnica, no jednom kada se upoznaju s onime što smiju jesti i što ne smiju, oni će nesvjesno ponovno podići svoj kalorijski unos.

Ne postoji takav način prehrane u kojemu možete “jesti koliko god želite’ i gubiti na težini jednostavnim unošenjem određene namirnice, grupe namirnica ili ‘specijalne’ kombinacije namirnica.

Brojanje kalorija je disciplina koja se isplati!

Brojanje kalorija je vrlo važan dio učenja o prehrani. Nikada nećete biti u stanju izraditi točan plan prehrane, onakav koji zaista i funkcionira, ako ne znate kako brojati kalorije, proteine, masti i ugljikohidrate.

Neki tvrde kako je brojanje kalorija nepraktično. Umjesto toga oni inzistiraju na tome kako bi samo trebali brojati “porcije”. Kontroliranje svog kalorijskog unosa kroz praćenje porcija definitivno je korak u pravom smjeru, ali bilo kakva daljnja priča o optimalnom kalorijskom unosu je gubljenje vremena – osim ako stvarno ne brojimo kalorije.

Ako ne postanete upoznati s kalorijskom vrijednošću hrane koju svakodnevno konzumirate te ako ne držite detaljan dnevnik prehrane barem jednom u životu, onda niste ozbiljni oko svojih ciljeva već samo nagađate.

Jednostavan način kako ovaj proces brojanja kalorija učiniti brzim i bezbolnim jest kroz izradu jednog jelovnika na komadu papira zajedno s njegovom kalorijskom vrijednošću. Ako taj jelovnik pratite iz dana u dan onda više ne morate brojati kalorije.

S praktične točke gledišta, ako svaki dan konzumirate istu hranu (u istim količinama) onda vam vaganje, brojanje kalorija te vođenje dnevnika prehrane više nije potrebno. No s druge strane, one nutritivne, dobro je uvrstiti široki spektar namirnica kako bi osigurali potpuni unos svih vitamina, minerala, vlakana te drugih nutrijenata koji su potrebni za optimalno zdravlje i željenu tjelesnu kompoziciju.

Zato, uz taj jedan jelovnik izradite još dva tri koja ćete rotirati kroz tjedan. Na ovaj način prehrana vam neće biti niti monotona niti nezdrava, a znat ćete koliko kalorija, proteina, ugljikohidrata i masti konzumirate svakoga dana.

Sigurno kako će brojanje kalorija u početku zahtijevati malo rada i discipline, ali jednom kada svoje jelovnike napišete na komad papira, raditi zamjene nećete biti tako teško.

U konačnosti, hoćete li detaljno pratiti svoj kalorijski unos ovisit će o vašem rezultatima. Rezultati su ono što se broji. Brojanje porcija ili odokativna procjena je u redu dokle god postižete rezultate koje želite. Ako gubite masno tkivo a pritom zadržavate mišićnu masu bez brojanja kalorija, onda nastavite raditi tako kako radite. Međutim, većina ljudi koja odbija brojati kalorije ne postiže rezultate koje žele zato što nagađaju, što samo pokazuje nedostatak njihove samodiscipline.

Možda ne smatrate brojanje kalorija zabavnim i laganim i možda vam se jednostavno to ne da raditi. Kakogod, brojanje kalorija je disciplina kao i bilo što drugo u životu, a najbolja definicija discipline je:

…raditi ono što je teško i neophodno onda kada je potrebno, bez obzira dalo nam se to ili ne.

Stoga ako želite najbolje moguće rezultate skinite si program za praćenje kalorija, kupite kuhinjsku vagicu, papir i olovku te počnite brojati.