• kako poboljšati gubitak masnog tkiva?

KAKO POBOLJŠATI GUBITAK MASNOG TKIVA?

Jedan od načina kako poboljšati gubitak masnog tkiva za koji ste vrlo vjerojatno čuli jest kroz izbjegavanje unosa ugljikohidrata i masti u istom obroku.

Naime, tvrdnja kaže kako je konzumiranje proteina s mastima u redu, kao i proteina s ugljikohidratima, no konzumiranje masti zajedno s ugljikohidratima nije jer će dovesti do brže i lakše pohrane viška hrane u masno tkivo.

Pri unosu ugljikohidrata dolazi do porasta šećera u krvi, kada u krvi razina šećera dovoljno naraste otpušta se inzulin koji omogućuje ulazak šećera u stanice, ako se u tom trenutku u krvi nalaze i masti one će zbog prisutnosti šećera automatski biti pohranjene u masno tkivo.

Ovo je prvi put otkrio i opisao Michel Montignac u svojoj knjizi Montignacova metoda te je zbog tih saznanja predložio odvajanje masti od ugljikohidrata unutar istog obroka. Čim ljudima predložite neki novi način prehrane koji se bitno razlikuje od onoga što inače jedu i koji zahtjeva neke nove kombinacije namirnica ljudi će nesvjesno sniziti svoj kalorijski unos. Zašto? Zato jer iz prve neće znati što s čime jesti, još uvijek će učiti što je autor rekao i sl. Jednom kada se priviknu na novi izbor hrane i njegovih kombinacija i doma naprave potrebne zalihe nesvjesno će opet doći do porasta kalorijskog unosa.

No, idemo dalje…

Na sreću Montignacova teorija se ne temelji na znanstvenim činjenicama te je više puta opovrgnuta.

Inzulin nije potreban kako bi se masti pohranile u masno tkivo jer u nedostatku inzulina hormon po imenu ASP učiniti će jednako dobar posao.

Također pristunost ugljikohidrata nije garancija kako neće biti prisutnosti inzulina u krvi. Određena proteinska hrana uzrokuje sličan a neki put čak i isti porast inzulina kao i ugljikohidratna hrana, iako u krvi nema prisutnosti šećera.

insulin-index

Inzulina neće biti prisutan jedino u stanju gladovanja. Kod prosječne osobe stanje gladovanja je obično ono nakon prospavane noći kada u želudcu više nemamo hrane koja se probavlja. Još jedan trenutak kada je prisutno stanje gladovanja je kada imamo svega jedan do dva dnevna obroka pa time i veći razmak između njihove probave.

Prosječna osoba naravno nema jedan do dva dnevna obroka već više tri do četiri što znači kako će se probava jednog obroka preklapati s probavom drugog te će u krvi uvijek biti prisutna određena količina aminokiselina, lipida i glukoze pa tako i određena razina inzulina. Zato je i smiješno misliti kako ćemo razdvajanjem ugljikohidrata od masti unutar razmaka od nekoliko sati izbjeći takva preklapanja.

Ali to sve nije ni važno jer sva pohranjena mast kad-tad morati će biti iskorištena ako smo unijeli manje hrane od potrebnog odnosno ako smo u tzv. kalorijskom deficitu. Stoga, samo odvajanje ugljikohidrata od masti bez obraćanja pozornosti na ukupan kalorijski unos neće učiniti nikakvu razliku po pitanju boljeg gubitka masnog tkiva niti će spriječiti nastanak novog.

Obraćanjem pozornosti na njihovo odvajanje uvesti će samo veću kompleksnost u prehrani što nekome može biti dobra taktika a nekome loša. Nekome to može otežati pridržavanje prehrani jer nije naučio ili mu ne pašu takve kombinacije namirnica. No nekoga će baš ta kompleksnost natjerat na dvostruko razmišljanje što će pojesti prije nego li to stavi u usta.

Osobno smatram kako je to nepotreban korak ako ste prvo obratili pozornost na ukupan kalorijski unos i njegovu optimalnu raspodjelu na makronutrijente (proteine, masti i ugljikohidrate).

Na što god se odlučili znajte samo kako ćete isti gubitak masnog tkiva postići njihovim miješanjem i odvajanjem dokle god ste u kalorijskom deficitu jer sve masnoće koje su i pohranjene u nedostatku energije morati će kad-tad biti iskorištene.

Zato, ako želite smanjiti masno tkivo unesite manje kalorija i rasporedite te kalorije na optimalnu količinu proteina, masti i ugljikohidrata.

Ako želite povećati mišićnu masu povećajte unos kalorija i rasporedite ih na optimalnu količinu proteina, masti i ugljikohidrata.

Kombiniranjem masti i ugljikohidrata unutar jednog obroka može Vam biti korisno prilikom rada na “masi” jer ćete u jednom obroku moći unijeti više kalorija kroz manji volumen hrane.

Zaključak je – olakšajte si prehranu kad, i gdje god, je to moguće i učinite je ukusnom i održivom na duže staze.

Sljedeća stranica:

Cikliranje kalorija i makronutrijenata