• Mikronutrijenti

    Što su, zašto su nam važni i koliko ih trebamo?

Što su mikronutrijenti

Vitamini i minerali

  • Dodatak multivitamina je osiguranje dobroj prehrani

  • Dodatak multivitamina nije rješenje za lošu prehranu

  • Oni koji žele smršaviti su na većem riziku od nedostatka određenih vitamina i minerala te je upotreba multivitamina opravdana

  • Loš san i nedostatak energije može biti posljedica nedostatka određenih mikronutrijenata

Tema mikronutrijenata čini se dosadnom prosječnoj osobi koja želi poboljšati izgled i/ili povećati tjelesne sposobnosti, ali ako pogledate piramidu prioriteta u prehrani vidite kako je dovoljan unosa mikronutrijenata i dalje važnija stavka nego li briga oko frekvencije i “tajminga” obroka.

Većina vas vjerojatno već unosi dovoljno vitamina i minerala koji se nalaze u mesu, mlijeku, jajima i ribi, a ono čega nam često najviše nedostaje jesu mikronutrijenti koje nalazimo jedino u voću i povrću. To je ono što većina preskače ili ne unosi dovoljno. Kako bi si osigurali dovoljan unos tih vitamina i minerala nije potrebno slijediti neke posebne smjernice. Ovo su najjednostavnije kada pričamo koliko voća i povrća nam treba:

Kalorijski unosVoćePovrće
1000 kcal1 porcija1 porcija
1000 – 2000 kcal2 porcije2 porcije
2000 – 3000 kcal3 porcije3 porcije

Ako ste žena ili lakši muškarac koji unosi između 1200 – 2000 kcal možda ćete imati problem prilikom dovoljnog unosa voća koje neće nadmašiti vaš unos ugljikohidrata. Potražite malo i nađite koje voće ima manji udio ugljikohidrata. Vidjet ćete kako su primjerice jabuke po tom pitanju bolje od banana i sl.

Nedostatci prilikom mršavljenja

Na niskom unosu kalorija ograničeni ste time odakle te kalorije možete unijeti. Prvo što trebate je osigurati dovoljno nizak unos kalorija a dovoljan unos proteina i masti, što onda može kod nekih stvoriti problem za dovoljnim unosom voća i povrča. Ako koristite kuhinjsku vagu, i ako pristupite pravilno procesu mršavljenja onda ovakvih problema nećete biti jer se oni pojavljuju jedino pri vrlo niskom unosu. Jedini problem kojeg ja ovdje vidim može stvarati ulje koje stavljate na salatu.

Prema Međunarodnom društvu sportske prehrane (ISSN) četiri najpopularnije dijete 2013. u Americi (Aktins, DASH, South Beach i Best Life) nisu uspjele pokriti sve dnevne potrebe za vitaminima i mineralima pa čak i onda kada su se ispitanici držali tih dijeta onako kako su autori predlagali. Tipičan ispitanik bio je 56.48% deficitaran u određenim vitaminima i mineralima, stoga, upotreba multivitamina čini se logičnim izborom na bilo kojoj prehrani koja se zasniva na vrlo niskom unosu kalorija.

Nedostatak energije i loš san

Ovo je jedan od onih problema čije rješenje nam se pokušava prodati u obliku tablete multivitamina. Ono što mali broj ljudi čini jest sagledavanje šire sliku svog lošeg sna i osjećaja nedostatka energije. Najlakše je uprijeti prstom u određeni problem i kupiti nešto što će nam ga u trenutku riješiti. Vidite, nedostatak vitamina i minerala je vrlo rijetka pojava u zapadnim zemljama, vaš nedostatak sna i energije je vjerojatno posljedica nečega drugoga.

Imate loš san i osjećaj nedostatka energije?

Ako ste na niskom unosu kalorija, jedna od najčešćih “nuspojava” je letargija. Manje kalorija = manje energije.

Kada idete na počinak i koliko sati provedete spavajući? Ako kasno liježete i rano se budite nije čudno kako imate osjećaj manjka energije kroz dan i kako vam se stalno spava. Vi tada nemate nedostatak određenog vitamina ili minerala već imate nedostatak sna.

Kakva vam je situacija na poslu i kod kuće? Stres dolazi kroz razne oblike, situacija na poslu i kod kuće je samo jedan, dodajte k tome još i stres treninga i dobili ste recept za loš san koji potom dovodi i do manjka energije.

Vidite, ima raznih situacija koje mogu uzrokovati loš san i osjećaj nedostatka energije, te teško moguće kako vam nedostaje određeni mikronutrijent. Sjetite se kako bilo koja industrija radi na principu izmišljanja nekog problema i potom prodaje rješenja za taj problem. U slučaju vitamina i minerala taj problem je preuveličan, i može se vrlo lako riješiti ovim minimalnim unosom voća i povrća.

Sljedeća stranica:

Broj i raspored obroka