• Skinny fat (Muškarci)

SKINNY FAT (MUŠKARCI)

Muškarcima u ovoj kategoriji nije nimalo ugodno, ovdje će vam se iznijeti nekoliko strategija što vam je činiti, moja preporuka i razlozi zbog kojih bi trebali napraviti upravo to.

Tko su skinny fat muškarci? Skinny fat muškarci su oni čija građa dok su odjeveni već na očigled otkriva kako imaju manji broj kilograma, po indeksu tjelesne mase spadali bi u normalni ili pothranjeni razred. Kada bi bili kod doktora, on bi pothranjenima rekao samo da jedu više, što nije u potpunosti loše, ali skinny fat muškarac koji samo krene jesti više bez da se bavi dizanje utega (pa čak i uz njega) postat će još deblji, točnije nakupit će još veću količinu masnog tkiva na svoj već mršavi kostur. Kada bi skinny fat muškarci izmjerili postotak masnog tkiva, imali bi između 15 pa sve do 30% masnog tkiva.

Najveća prepreka skinny fat-a u izgradnji veće količine mišićne mase (kilograma) je količina masnog tkiva koju nose. Količina masnog tkiva utječe na raspodjelu kalorija (eng. “Calorie partitioning”, “Partitioning ratio” ili “P-ratio”), što znači da ako ste na nižem postotku masnog tkiva veća količina unesenih kalorija ići će prema izgradnji čiste mišićne mase, dok ako imate veći postotak masnog tkiva ista količina unesenih kalorija ići će prema još većem nakupljanju masnog tkiva.

I kako ide ona poslovica “Bogati postaju još bogatiji, siromašni još siromašniji”, tako ovdje vrijedi “debeli postaju još debljima, dok mišičavi postaju još mišičavijima”.

I tu dolazi veliki problem kod većine skinny fat muškaraca – ne žele čuti za gubitak kilograma (iako ako sve naprave dobro doći će do porasta mišićne mase). Kod skinny fat žena je lako, jer ženama gubitak kilograma uvijek zvuči dobro.

Zbog gore spomenute raspodjele kalorija (p-ratio) dobitci na mišićnoj masi nikada neće moći biti optimalni na visokom postotku masnog tkiva. Ako to shvaćate onda shvaćate i to da ako se odlučite na period mase i imate više od 15% masnog tkiva te u sljedećih 6 mjeseci dođete primjerice sa 60 na 75 kilograma, tih 15 kilograma neće biti čista mišićna masa, pa čak ni pola od toga neće biti mišićna masa. Kada završite takvu masu, imat ćete i duži period skidanja masnog tkiva. Odlučite li nastaviti u svom pohodu i sa 75 doći na 85 kg možete očekivati samo još lošiji omjer između dobitaka između masnog tkiva i mišićne mase, i kasnije još duži period skidanja masnih naslaga.

Stavite na stranu sve ono što možete pročitati jer generalno su to smiješni savjeti koji će vam preporučiti kako bi trebali ganjati dugu “čistu” masu. Pa sada možete meni vjerovati na riječ ili ići težim putem i saznati sami. Spustite postotak masnog tkiva na ispod 9%. Sigurno to ne želite čuti, ali ako vam išta znači, to je da su one odluke koje je teže donijeti i koje ne želimo donijeti upravo one odluke koje su najispravnije. Meni je ovu preporuku lakše reći jer se ne nalazim u vašoj situaciji i ne gledam se iz te situacije svaki dan u ogledalo, niti trpim negativne komentare okoline na svoj izgled i zato mogu objektivnije sagledati takvo stanje – srežite se na 9%!

Ako se ne spustite na ispod 9% svaki pokušaj mase dovesti će do nezadovoljavajućih rezultata, jer ćete u periodu mase postajati još samo deblji, što vam se opet neće sviđati i ako to radite sami sigurno ćete sami od sebe raditi ping-pong lopticu između mase i definicije, te na kraju nećete postići niti jedno niti drugo do kraja.

Ako se srežete na ispod 9% imat ćete pravu sliku stanja, također ako ste novi (ili relativno novi) u treningu te radite s dobrim trenerom ili po dobrom programu sigurno je kako ćete pritom nabaciti još i novu količinu mišićne mase (tjelesnu rekompoziciju) bez obzira na to što ćete vjerojatno biti u kalorijskom deficitu te ćete s manjim brojem kilograma u majici još i dalje izgledati jadno, no bez majice izgledat ćete puno bolje nego sada.

Jednom kada se spustite na ispod 9% stvaranje nove mišićne mase bit će puno kvalitetnije i dužeg trajanja s manje nakupljenog masnog tkiva, te jednom kada i dođete do gornje granice od 15% skidanje tog novo nakupljenog masnog tkiva bit će lakše jer ćete tada imati i više mišićne mase.

Zato, iako imate veći postotak masnog tkiva napravite rekompoziciju tako što ćete ciljati na niži tjedni gubitak kilograma od onih generalno preporučenih na ovoj stranici. Kako bi ustrajali u tom procesu i bili sigurni da radite sve ispravno mjerite svoj napredak prvenstveno kroz obujam struk i napredak na treningu. Smanjenje u obujmu struka reći će vam gubite li masno tkivo, dok će vam napredak u jakosti govoriti gradite li mišićnu masu. Kad fenomen rekompozicije prestane djelovati, a prestati će na ono 12% morat ćete nastaviti s preporučenim tjednim gubitcima sve dok ne dođete na barem tih 9%.

Uobičajene greške skinny fat muškaraca:

 • Imaju nerealistično postavljene ciljeve,
 • Nestrpljivi su,
 • Često mijenjaju periode mase i definicije, a nikada niti s jednima ne odu do kraja,
 • Često mijenjaju programe treninga,
 • Ne treniraju dovoljno intenzivno,
 • Nemaju dobro posloženu prehranu,
 • Sumnjaju previše.

Preporuka:

 • Pročitajte cijeli vodič za prehranu, posložite prehranu i namjestite tjedni gubitak na između 0-0.5 kg,
 • Trenirajte intenzivno, jako intenzivno (ciljajte na omjer jakosti i vlastite težine od 2x čučanj, 1.5x bench, 2.5x mrtvo dizanje),
 • Pratite napredak u treningu,
 • Pratite napredak u mjerama struka, bokova, nogu, ruku i prsa.

Živite li u Zagrebu i želite naučiti ispravno izvođenje svih osnovnih vježbi i postići brže rezultate uz osobnog trenera prijavite se i rezervirajte svoj termin kroz kontakt stranicu. Ako već znate izvoditi sve vježbe i potrebno vam je samo praćenje i korigiranje treninga te povratna informacija radite li sve kako treba prijavite se za online trening jer uz pomoć iskusnije osobe bit ćete sigurni da ste na pravom putu.