Smiju li koljena prelaziti prste?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

SMIJU LI KOLJENA PRELAZITI PRSTE?

Dogma o tome kako prelazak koljena preko prstiju nije dobra ili čak opasna je vjerujem potekla najviše iz dva razloga: nefleksibilnosti vježbača i grupnih programa vježbanja koji su kombinacija prebrzog tempa i nesrazmjera između polaznika i broja trenera.

Krenimo prvo od samog vježbača. Prosječnog rekreativca karakterizira nedovoljna fleksibilnost/mobilnost u kukovima i gležnjevima.
Ako takva osoba treba izvesti čučanj a prethodno nije razvio fleksibilnost/mobilnost, taj čučanj da bi bio donekle siguran i pravilan će zapravo biti tek polučučanj.

U polu-čučanju leđa su ravna, a stopalima smo punom njihovom površinom na podu. To dovodi do kukova iznad razine koljena i koljena u vertikalnoj ravnini s nožnim prstima.

Je li to optimalno? Ovisno o kojoj osobi i u kojem trenutku. Za nedovoljno fleksibilnu osobu u tom trenutku jest, iako treba posvetiti dovoljno pažnje daljnjem razvoju fleksibilnosti/mobilnosti.

Sad ako zamislite grupne programe koji se odvijaju brzim tempom i sudjeluju osobe bez dovoljno fleksibilnosti/mobilnosti te ako još postoji nesrazmjer između korisnika i voditelja programa.

Što voditelj može učiniti u tom trenutku a da na najbrži mogući način da pravilnu instrukciju velikom broju ljudi i pobrine se za njihovo zdravlje i daljnji napredak?

“Leđa ravna, puno stopalo na podu, koljena iza prstiju.”

Što smo dobili?

Polučučanj.

Je li opasan? Ako nema vanjskog opterećenja i ako se ne izvodi prebrzo smatram da nije.

Poboljšajte svoju fleksibilnost/mobilnost kako bi mogli prolaziti kroz veći opseg pokreta, doprinijeti će zdravlju vaših kukova i omogućiti će Vam bolje kasnije rezultate.

KARDIO ILI TRENING SNAGE?

Kada želite postići gubitak masnog tkiva ono što zapravo želite je postići određeni izgled Kako biste postigli najbolje moguće rezultate pri gubitku masnog tkiva važno

Želite li dodatno poboljšati svoje rezultate?

Prijavite se na newsletter i budite prvi koji ćete pročitati naše najnovije članke!