• žene, masno tkivo i kilogrami

  Skidate li kilograme ili masno tkivo?

Žene, masno tkivo i kilogrami

Kako dodavanjem mišićne mase pozitivno utječete na izgled i zdravlje?

Muškarci nemaju problema s time da rade s teškim utezima, na kraju krajeva razlog zašto vježbaju je taj što žele izgraditi veću i jaču mišićnu masu.

Žene međutim zbog nedostatka kvalitetnih informacija, raznih mitova, kulture koja tradicionalno gleda na trening s utezima kao na nešto čime se bave isključivo muškarci te slike savršenog ženskog tijela koje se prodaje u popularnim časopisima i medijima izbjegavaju i boje se raditi s teškim utezima ne znajući zapravo koliko takav način vježbanja pridonosi njihovom izgledu i zdravlju.

Svrha ovog članka objasniti vam razliku između gubljenja kilograma i gubljenja masnog tkiva te zašto je trening s teškim utezima najsuperiorniji način kod preoblikovanja tijela kroz skidanje masnog tkiva i time postizanja boljeg izgleda i zdravlja.

Tjelesna težina i tjelesna kompozicija

Prvo što treba je razjasniti razliku između tjelesne težine i tjelesne kompozicije. Tjelesna težina govori nam samo kolika je ukupna masa tijela. Tjelesna kompozicija ili sastav tijela ide dublje i kaže nam koliko od ukupne tjelesne težine otpada na masnu a koliko na nemasnu masu. Nemasna masa su mišići, kosti, unutarnji organi i sl. dok je masna masa – masno tkivo (salo, celulit, “špek”,…). Znate kako je mišić teži od masnog tkiva. Znanstveno gledajući to je samo stvar gustoće. Mišićno tkivo je gušće i stoga zauzima puno manji volumen pa će dvije osobe potpuno iste težine ali drugačije tjelesne kompozicije imati i potpuno drugačiji oblik i izgled tijela.

masno tkivo, mišićno tkivo, tjelesna kompozicija, rekompozicija, sastav tijela, fitness index, mršavljenje, kako izgubiti kilograme, kako skinuti masno tkivokako smršaviti, kako izgubiti masno tkivo, program za mršavljenje, skidaj kile, osobni trener, masno tkivo, program za definiciju

Zašto je ovo važno znati?

Zato jer kada se priča o mršavljenju gotovo sve popularne knjige o prehrani pa čak i neki centri za mršavljenje fokusirani su skoro pa isključivo na gubitak kilograma, i što vas brže do toga dovedu to bolje.

Je l’ to problem?

Nije problem, dokle god niste zabrinuti s kvalitetom izgubljenih kilograma i kako se taj gubitak odražava na izgled, metabolizam, količinu energije i fizičke sposobnosti. Kada na nekom od tavkih programa smršavite, znate li što ste izgubili? Je l’ otišlo masno tkivo? Ili mišići? Ili se samo dogodio gubitak vode?

Kada mršavite ono što vjerojatno želite je preoblikovati tijelo i učvrstiti ga, a to ćete postići jedino kroz gubitak masnog tkiva, a ne mišića. Mišići su ti koji stvaraju vizualni efekt zategnutog tijela ali tek kada iznad njih nema masnog tkiva, zato trebate izgubiti masno tkivo i zadržati (ili možda i izgraditi) mišiće.

Zato je važno znati što je tjelesna kompozicija, koliko ona iznosi i koji su najbolji načini postizanja vašeg idealnog omjera.

kako smršaviti, kako izgraditi vretenaste mišiće, program za definiciju, mršavljenje za žene

U pokušaju mršavljenja žene se obično izgladnjuju i kilograme nastoje skinuti isključivo kroz prehranu. To je najgori način. Takvim načinom gubit ćete mišićno i masno tkivo u omjeru 1:1. I to je možda još i velikodušna procjena. Gubitkom mišićne mase naći ćete se na mjestu gdje imate manji broj kilograma ali su ruke, trbuh, unutrašnja strana bedara i stražnjica još uvijek mlohavi. Takvim pristupom daljnji gubitak masnog tkiva ići će još i teže jer mišići su ti koji troše kalorije i prže masno tkivo.

Želite ciljani programi za gubitak masnog tkiva i održavanje mišićne mase?

Prijavite se za osobni ili online trening.

 

Kroz širenje sve kvalitetnijih informacija žene polako shvaćaju kako je najbolji način gubljenja masnog tkiva i njenog držanja pod kontrolom kroz trening s teškim utezima. Mišićno tkivo je metabolički aktivno (i masno tkivo je aktivno, ali ni približno koliko mišićno) i što više mišića imate to ćete imati veći bazalni metabolizam i veću potrošnju kroz aktivnosti ali i kroz mirovanje. Što vam je viši metabolizam to lakše ćete skidati masno tkivo i održavati novo stanje.

No, kada mjerite tjelesnu težinu i njenu kompoziciju brojke vas mogu navesti na krivi zaključak. Tjelesna kompozicija govori vam koliki je omjer masnog tkiva i mišićne mase. Većina koja želi promijeniti taj omjer fokusiraju se na gubitak masnog tkiva. Većina žena kako smo spomenuli to nastoji postići isključivo i samo kroz prehranu. Žena koja teži 70 kg i od toga nosi 50 kg mišićne mase i 20 kg masnog tkiva ima postotak tjelesnih masnoća 28%

 • Tjelesna težina
 • Mišićno tkivo
 • Masno tkivo
 • % Masnog tkiva
 • 70 kg
 • 50 kg
 • 20 kg
 • 28%

Ova žena taj omjer može pokušati promijeniti samo kroz prehranu. Ako izgubi 3 kg masnog tkiva ona sad ima 50 kg mišićne mase i 17 kg masnog tkiva. Sada je njen postotak masnog tkiva 25%

 • Tjelesna težina
 • Mišićno tkivo
 • Masno tkivo
 • % Masnog tkiva
 • 67 kg
 • 50 kg
 • 17 kg
 • 25 %

Nažalost, ovo se neće dogoditi. Mršavljenje kroz restrikciju kalorijskog unosa dovest će do toga da tijelo gubi mišiće i masno tkivo u omjeru 1:1. Stoga gubitak od 3 kg biti će gubitak od 1.5 kg mišićne mase i 1.5 kg masnog tkiva što će dovesti do drugačijeg postotka masnog tkiva odnosno 27% umjesto 25%.

 • Tjelesna težina
 • Mišićno tkivo
 • Masno tkivo
 • % Masnog tkiva
 • 67 kg
 • 48.5 kg
 • 18.5 kg
 • 27 %

Problem kod ovog pristupa je taj što se gubi mišićna masa a to dovodi do snižavanja bazalnog metabolizma uzrokujući time manju potrošnju kalorija kroz dan. Kada dođe do snižavanja bazalnog metabolizma daljnji gubitak ići će sve teže. Zašto? Zato što ćete morati dalje sniziti kalorijski unos. To može dovesti do još jednog problema a to je deficit u određenim vitaminima i mineralima jer je na vrlo niskom unosu kalorija teško zadovoljiti sve tjelesne potrebe.

Idealni način gubljenja masnog tkiva i njegovog dugoročnog držanja pod kontrolom je kroz izgradnju mišićne mase. Dodavanjem mišićne mase promijenit ćete omjer masnog tkiva i mišićne mase, i to još i na brži način. Ako žena trenira pod vodstvom dobrog trenera vrlo realistično je za očekivati kako će izgraditi barem 5 kg mišićne mase, no hajdemo biti pesimistični i reći kako će uspjeti izgraditi samo 3 kg.

Početak godineKraj godine
Tjelesna težina70 kg73 kg
Mišićno tkivo50 kg53 kg
Masno tkivo20 kg20 kg
% Masnog tkiva28%27%

Ne čini se puno, je l’ tako? S 28% na 27% je skoro pa ništa, zar ne? No, trajne posljedice nastupaju kroz ova 3 kg dodatne mišićne mase koji povećavaju metaboličku stopu za otprilike 100 kcal na dan (što je gotovo 60 min šetnje). Kroz vrijeme ta će dodatna mišićna masa dovesti do daljnjeg smanjivanja masnog tkiva bez i dalje ikakve restrikcije u unosu hrane.

Izgradnja 3 kg mišićne mase zahtjeva težak fizički rad koji će sam po sebi potrošiti hrpu kalorija. Stoga se za gornji primjer sa sigurnošću može pretpostaviti kako će doći do još većeg gubitka masnog tkiva zbog samog treninga. Također proces oporavka i izgradnje mišićne mase zahtjeva veliku količinu energije. Određeni dio te energije doći će iz masnog tkiva.

Kada bi ubrojili i jedno i drugo žena (energija utrošena na trening i na izgradnju dodatne mišićne mase) iz primjera bi sa sigurnošću izgubila dodatnih 5 kg masnog tkiva što će na kraju bitno promijeniti njen postotak masnog tkiva i stoga i njen oblik i izgled tijela.

Početak godineKraj godine
Tjelesna težina70 kg70 kg
Mišićno tkivo50 kg53 kg
Masno tkivo20 kg17 kg
% Masnog tkiva28%24 %

Dodate li kardio ovakvom načinu treninga samo ćete još dalje ubrzati izgaranje masnog tkiva, no ako ćete raditi samo kardio onda morate znati kako on tijelu neće dati signal da zadrži mišićnu masu, a kamo li na njegovu dodatnu izgradnju.

Zato najbolji i najbrži način kojim će žena drastično promijeniti svoj izgled na bolje je kroz trening s teškim utezima.