• ŽENE I TRENING S UTEZIMA

    Najbolji alat za postizanje zdravog, utegnutog i čvrstog tijela

ŽENE I TRENING S UTEZIMA

Najbolji alat za postizanje zdravog, utegnutog i čvrstog tijela

(Opovrgavanje mitova koji blokiraju vaš napredak)

Na trening s utezima generalno se gleda kao na nešto neženstveno i nedostatak kvalitetnih informacija glede efekta takvog treninga i načina na koji bi žene trebale trenirati učinio je trening s utezima dominantno muškom aktivnošću.

Nažalost, naša kultura tradicionalno gleda na trening snage kao na muževnu značajku i pritom istovremeno promovira mala i krhka tijela kao nešto ženstveno. Posljedično tome, djevojčice se obeshrabruje da sudjeluju u sportovima gdje dominira snaga i njen razvoj te takvi rodni stereotipi formirani u ranom djetinjstvu mogu diktirati ponašanjem u odrasloj dobi i ograničiti žene u izražavanju svojeg punog potencijala. To znači kako određene žene nikada nisu doživjele niti će doživjeti puni potencijal u fizičkoj snazi, fitnessu ili u sportskim dostignućima.

Iako s vremenom dolazi sve više istraživanja koja jasno pokazuju benefite takvog treninga na žene ali i načine na koji bi trebale trenirati, socijalna stigma i određeni mitovi još uvijek ih drže dalje od teških utega, a ako ih se i prime onda treniraju po neefektivnim metodama.

Sad, većina žena koja želi i nastoji smršaviti čini to kako bi postigle čvrsto i utegnuto tijelo. One time žele bolji tonus, vretenaste i duge mišiće, podignutu stražnjicu i sl.

Najbrži i najučinkovitiji način kojim žena može drastično promijeniti svoj izgled na bolje je kroz pravilno dizajniran trening s teškim utezima.

Zbog ogromne količine netočnih i krivih informacija na temu treninga za žene, većina njih vjeruje kako će ih takav trening dovesti do velikih mišića i time do muškobanjastog izgleda. Istina je zapravo kako trening snage pomaže smanjivanju masnog tkiva i povećanju mišićne mase što može rezultirati blagim porastom ukupne tjelesne mase jer je mišićno tkivo gušće pa stoga i teže od masnog tkiva ali jedino žene koje imaju genetske predispozicije i koje pritom treniraju kroz duži vremenski period velikim obujmom i intenzitetom treninga mogu vidjeti značajnija povećanja u mišićnoj masi.

Sljedeći mit koji se nadovezuje na prvi je da zbog spolnih razlika, ali i rodnih uloga, te opet hrpe netočnih informacija žene trebaju trenirati drugačije od muškaraca. Zato, kada se i prime utega one vjeruju kako je visoki broj ponavljanja s malim težinama najbolji način kojime će postići željeni tonus i zategnuti izgled. Nažalost, lagani utezi i visoki broj ponavljanja neće izgraditi značajniju mišićnu masu jer time jednostavno ne mogu staviti potrebne zahtjeve na tijelo koji bi doveli do adaptacija, stoga je takav rad više-manje neefektivan po tom pitanju. Većina žena je sposobna trenirati puno većim obujmom i intenzitetom rada nego li se to nekoć vjerovalo. Stoga, žene bi trebale raditi s utezima istim načinom kako to rade muškarci, koristeći isti program treninga, intenzitet i volumen s obzirom na svoju mišićnu masu i stupanj jačine, kako bi postigle iste fiziološke i psihološke benefite.

Tipična greška koju žene pritom rade je izgladnjivanje i nedovoljan unos proteina sve s namjerom kako bi se riješile masnog tkiva i celulita. To ne funkcionira jer izgladnjivanje i nedovoljan unos proteina dovodi do gubitka mišićne mase, a mišićna masa je ta koja daje oblike tijelu i onaj “fit” izgled koji se želi ostvariti.

Rad s teškim utezima i pravilna prehrana učinit će čuda po pitanju smanjivanja masnog tkiva ali i njegovog daljnjeg kontroliranja jer će takav rad dovesti do povećanja mišićne mase, a mišićna masa pružit će vizualni efekt čvrstog i zategnutog “fit” tijela.

Osim toga, benefiti treniranja s teškim utezima ovdje ne prestaju, takav trening dovodi i do:

  • povećanja gustoće kostiju i time do njihove čvrstoće i smanjenog rizika od osteoporoze,
  • povećanja vezivnog tkiva i stabilnosti zglobova što pridonosi smanjenju ozljeda u sportu ali i u dnevnim aktivnostima,
  • povećanje funkcionalne jakosti za sport i dnevne aktivnosti,
  • povećanja metabolizma zbog povećanja mišićne mase i smanjenja masnog tkiva,
  • i za kraj, do rasta samopoštovanja i samopouzdanja.

Smjernice za trening snage

Budući da dobro isplanirani trening jakosti uključuje rad s dvoručnim i jednoručnim utezima ali i  vježbe s vlastitom težinom, i žene i muškarci trebali bi ih uključiti u svoj program treninga, te bi žene trebale trenirati istim intenzitetom kao i muškarci.

Korištenje sprava za vježbanje ne bi trebalo u potpunosti isključiti ali naglasak ipak treba biti na slobodnim utezima koji uključuju  vježbe poput čučnjeva, iskoraka, iskoraka na klupicu (step-up). Žene bi također trebale uključiti vježbe za gornji dio tijela poput bench pressa, sklekova, kosog potiska (incline bench), povlačenja na lat spravi i zgibova ili barem izdržaja u zgibu i stojećih potisaka. Na posljetku žene koje su razvile bazičnu jakost trebale bi razmisliti o uključivanju vježbi za razvoj snage poput nabačaja, trzaja i njihovih varijacija.

Jedini problem kod treninga sa slobodnim utezima je taj što većina ljudi jednostavno ne zna kako ih pravilno koristiti. Strah od ozljede je legitimno opravdanje zbog kojeg će većina žena odlučiti svoje vrijeme i energiju uložiti u trening na spravama.

Ako ste spremni napraviti svoju najbolju tjelesnu transformaciju u životu prijavite se za osobni trening putem Obrasca za prijavu. Ako ne živite u Zagrebu još uvijek možete postići izvrsne rezultate bez obzira gdje se nalazili kroz jedan od programa Online Treninga.