Mitovi i činjenice: Što je bolje za tjelesnu transformaciju – aerobni trening ili utezi?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Mit: Aerobni trening je bolji za oblikovanje tijela nego li trening s utezima.  

Činjenica: Da bi oblikovali svoje tijelo i učinili ga jačim i snažnijim, jednostavno morate trenirati s utezima.

Šetnja po kvartu ili vožnja bicikla je svakako bolja opcija nego sjediti doma i ne raditi ništa.

Međutim, najbolji oblik treninga za postizanje snažnijeg i bolje oblikovanog tijela je jednostavno – dizanje utega odnosno rad s opterećenjem.

Kroz intenzivan trening s utezima, također možete utjecati i na povećanje svog metabolizma – brzinu kojom tijelo sagorjeva energiju (a time i masnoću).

Kao što možda već znate izgradnja mišićne mase je energetski iznimno “skup” proces, koji potom zahtjeva i održavanje. To znači kako ćete puno energije morati potrošiti kako bi izgradili mišićnu masu koja će potom zahtjevati više energije kako bi se održavala.

Masno tkivo s druge strane ne zahtjeva toliku količinu energije za svoje održavanje.

Zato je trening s utezima toliko superiorniji oblik vježbanja naspram aerobnih vježbi za ljude koji žele trajno skinuti masno tkivo i oblikovati svoje tijele jer on rješava problem u samom korijenu – brzinu kojom vaše tijelo troši energiju.

Ako ne radite ništa osim kardio treninga, čak i da jedete manje, vaši rezultati neće biti optimalni. Da, možda ćete izgubiti na težini, ali vaš ukupan izgled ostat će isti.

Ako započnete program aerobnog treninga oblikovani kao kruška, najvjerojatniji rezultat je taj da ćete završiti izgledajući poput manje kruške – što je u redu, ako to želite.

Ali to nije ono što ja zovem pravom tjelesnom rekompozicijom i transformacijom.

Kroz trening s utezima, ne samo da sagorijevate masno tkivo, već također možete promijeniti oblik vašeg tijela na način da povećate ili zadržati mišićnu masu, a smanjite masno tkivo čime možete postići da:

  • Izgradite šira ramena i leđa tako da vam struk izgleda uža,
  • Izgradite veće i snažnije ruke ili (u slučaju žena) smanjite masno tkivo koje se nalazi na njima i postignete onaj definirani, ‘vretenasti’ izgled mišića,
  • uz pomoć utega možete povećati i oblikovati stražnjicu,
  • možete smanjiti masno tkivo na bedrima i riješiti se celulita.

Iako aerobni trening ima svojih benefita radi kojih bi ga sigurno trebali uvrstiti u svoj plan treninga, kada pričamo o izgradnji tijela onda se ništa ne može mjeriti sa dizanjem utega.

Želite li napokon ostvariti svoju najbolju tjelesnu transformaciju? Pošaljite nam poruku da biste saznali kako vam možemo pomoći.