“BUTTWINK” – Podvijanje zdjelice tijekom izvođenja čučnja

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

“BUTT WINK” – lumbalna fleksija u dnu čučnja

Postoje različita gledišta oko toga trebate li, ili ne trebate, brinuti oko rotacije zdjelice prilikom čučnja. Sigurna metoda izvođenja zagovarat će kako se čučanj izvodi do pozicije u kojoj je gornji dio bedara paralelan s podom, koljena ne “prelaze” prste i ako se dogodi bilo kakav pomak u poziciji vaše zdjelice znači da ste otišli preduboko.

Butt wink je relativna stvar. Ako i postoji blagi pomak iz neutralne pozicije zdjelice unazad to ne mora biti strašna stvar. Potrebno je iskustvo kako bi se uočila razlika između prirodnog i nezaobilaznog pomicanja zdjelice i onog opasnog, prenaglašenog. Pomicanje zdjelice prije nego li smo uopće dotakli “paralelu” dovest će često i do gotovo potpuno zaobljenih leđa – kifle. Ako se takvo što događa pri maksimalnim kilažama onda to može biti opasna situacija.

No ljudi kao i u svemu znaju pretjerivati i svako pomicanje zdjelice prema nazad označavaju kao butt wink. Butt wink koji se dogodi tek u najdubljoj poziciji kada kukove više ne možemo spustiti niti milimetra više, normalna je i nezaobilazna pojava koja se događa čak i kod svjetskih elitnih dizača utega koji imaju sve genetske predispozicije za bavljenje tim sportom.

Razloga lumbalnoj fleksiji može biti nekoliko, često zna imati veze s našom fleksibilnošću (zadnja loža, Ahilove tetive i aduktori) ali i s načinom na koji su građene naše kosti (autori poput Bret Contrerasa i dr. Stuart McGilla detaljno su to objasnili) te na kraju, sa startnom pozicijom čučnja i načinom na koji stabiliziramo trup pod teškim teretom.

Od nekoliko mogućih rješenja kao što je rad na mobilnosti u gležnjevima do mobilnosti u kukovima, istezanju zadnje lože ili aduktora, vjerojatno niti jedna od njih neće riješiti vaš problem ako niste učinili one dvije posljednje radnje. Nekima onda dolazi prirodno a neki ju moraju naučiti.

Umjesto prirodne, neutralne pozicije vježbači često znaju zauzeti neprirodan stav u kojemu izbacuju prsa prema van i gore (torakalna ekstenzija) te time dolaze do prenaglašene hiperekstenzije u donjem dijelu leđa. Prenaglašena hiperekstenzija onemogućava pravilnu i adekvatnu stabilizaciju prednjeg dijela trupa i dubinskih mišića poput iliopsoasa. Takav način izvođenja samo će još jače naglasiti butt wink u najnižoj poziciji čučnja. Osoba bi umjesto takvog načina, prilikom izvođenja čučnja trebala zauzeti neutralan stav tijela (kralježnice), a kroz udah i čvrsti stisak trupa (abdominal bracing) dobiti stabilnu i čvrstu kralježnicu. Postoje još dvije metode koje idu ruku pod ruku sa “abdominal bracingom” a to su Valsalva manevar i “pelvic floor contraction”.

“Abdominal bracing” se može opisati tako da zamislite kako bi stisnuli trup kada bi očekivali udarac u njega, a “pelvic floor contraction” (malo smiješno) ali kao način kojim bi zadržali stolicu kad vam je stvarno, ali stvarno, sila ići na WC.

Naravno, ne trebaju svi tijekom čučnja ići u skroz najdublju poziciju tzv. ATG (“ass to ground-ass to grass”), niti je to potrebno, no svi su u stanju probiti barem paralelu. Za to će im biti potreban rad na fleksibilnosti, pravilno disanje za stabilizaciju kralježnicu te optimalan stav nogu, s obzirom na građu njihovih kostiju, koji će im omogućiti probijanje paralele.

Tražite li osobnog trenera na području Zagreba uz pomoć kojeg ćete na najbrži način učvrstiti i ojačati tijelo ili izgraditi mišićnu masu pošaljite mi poruku i dogovorite svoj termin treninga.

KARDIO ILI TRENING SNAGE?

Kada želite postići gubitak masnog tkiva ono što zapravo želite je postići određeni izgled Kako biste postigli najbolje moguće rezultate pri gubitku masnog tkiva važno

Želite li dodatno poboljšati svoje rezultate?

Prijavite se na newsletter i budite prvi koji ćete pročitati naše najnovije članke!