Mitovi i činjenice: Je l’ brojanje kalorija stvarno potrebno za mršavljenje?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Mit: Ne morate brojati kalorije da biste smršavili.

Činjenica: Stvaranje kalorijskog deficita temelj je svake dijete za mršavljenje.

Postoji mnogo različitih načina za mršavljenje i održavanje zdrave prehrane.

Ako prihvaćate najosnovniju činjenicu da je za mršavljenje potrebno unijeti manji broj kalorija od onoga što trošite onda je logika iza brojanja kalorija neupitna.

„You can’t improve what you don’t measured – What gets measured, gets improved“.

Tom Peters

Kad si postavite cilj da ćete smršaviti do određenog datuma naći ćete bezbroj planova koji obećavaju rezultate bez brojanja kalorija ili smanjivanja unosa hrane.

Postavljanje ciljeva: Kako postaviti ciljeve koji se ostvaruju sami od sebe

Kako ti planovi postižu mršavljenje bez brojanja kalorija ili ograničavanja unosa hrane?

Jednostavno…

  • Brojanjem porcija
  • Ograničavanjem unosa određene hrane

Brojanje porcija

Što je porcija? Porcija je količina hrane koja je ekvivalentna vašem dlanu, šaci ili palcu ovisno o tome što mjerite.

Veličina dlana se obično koristi za mjerenje unosa količine proteina. Veličina šake za unos ugljikohidrata, dok se palac koristi za mjerenje unosa masti.

Precision Nutrition – Hand portion guide

Ograničavanje unosa određene hrane

Drugi način kako takvi pristupi rade kalorijski deficit je kroz ograničavanje unosa hrane. To su one tipične tablice “dobre” i “loše” hrane.

I kao što sam autor ovdje navedenih tablica kaže, postoji vrlo malo stvarno loše hrane. Umjesto da hranu dijeli na onu “dobru” i onu “lošu” više se vodi idejom “jedite više ovoga, a manje onoga”

I slažem se, svakako kako je prirodna, minimalno procesuirana hrana u gotovo svim slučajevima bolja od one kod koje je prošlo nekoliko stupnjeva obrade prije nego li se našla na našem tanjuru.

Precision Nutrition – What should I eat

Koji je problem?

Vaganje hrane i brojanje kalorija kao što vidite definitivno nije apsolutno potrebno za mršavljenje i gubitak masnog tkiva. To možete ostvariti na bezbroj načina.

Problem je taj što vam obećavaju da nećete brojati kalorije, no svejedno vam stave brojanje porcija.

Problem je taj što vam kažu bez ograničavanja unosa hrane, ali vam ograniče koju hranu smijete unosite.

Problem je taj što ćete jesti tri glavna obroka i dva međuobroka prirodne, minimalno prerađene hrane, a još uvijek ćete unositi više kalorija od onoga što vam je potrebno.

Stvar je u tome da ako već morate nešto brojati i mjeriti, zašto to ne bi onda brojali na najsigurniji i najobjektivniji način?

Ako želite biti sigurni u to što radite da doista i napravite rezultat koji želite onda vam preporučujem najsigurniju i najobjektivniju metodu, a to je vaganje i brojanje kalorija.

Da, slobodno koristite metodu brojanja porcija putem dlana i šake kad ste negdje vani u restoranu. Slobodno ju čak koristite i nakon nekoliko tjedana vaganje hrane. Ne kažem da morate vagati svaki gram, ali tvrdim da će vam u početku to vaganje i mjerenje na ovaj najobjektivniji način biti od najbolje pomoći.